Aktiva åtgärder handlar om att förebygga diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter. Begreppet finns i diskrimineringslagen och beskriver det arbete som förebygger och motverkar diskriminering och främjar lika rättigheter och möjligheter, oavsett diskrimineringsgrund.
I diskrimineringslagen är det inte reglerat exakt hur arbetet med aktiva åtgärder ska gå till. Däremot beskrivs att en arbetsgivare ska arbeta i fyra steg, inom fem områden. Beroende på typ av arbetsplats så kommer arbetet variera i praktiken mellan olika arbetsplatser. Till exempel beroende på hur stort företaget eller organisationen är, hur många anställda det finns, om det är en utbildningsaktör eller en mindre organisation med endast 5 anställda.
Arbeta i fyra steg inom fem områden
Arbetsgivare ansvarar för att arbetsplatsen arbetar fortlöpande med att både förhindra diskriminering och att främja lika rättigheter och möjligheter.
Att undersöka
Att analysera
Att åtgärda
Att följa upp
De fem områden arbetsgivaren ska jobba inom är:
Arbetsförhållanden
Löner och andra anställningsformer
Rekrytering och befordran
Utbildning och övrig kompetensutveckling
Föräldraskap och arbete
Arbetet ska göras i samverkan mellan fackliga representanter och representanter för arbetsgivaren. Det innebär i praktiken att medarbetarundersökningar och skyddsronder kan användas som verktyg i arbetet. Även personaldagar, medarbetarsamtal och arbetsplatsmöten är arenor där det både går att analysera och följa upp arbetet.
Här nedanför hittar du erbjudanden som är kopplade till detta ämne.
Utbildning
Aktiva åtgärder för den mindre arbetsplatsen
Vi erbjuder en utbildning som ger er praktiska verktyg för att genomföra aktiva åtgärder utifrån era villkor.
En trygg och inkluderande skola borde vara en självklarhet för alla barn. Här får ni stöd, utbildning och rådgivning för att skapa bästa möjliga förutsättningar.
Anna Adeniji erbjuder fortbildning om inkluderande arbetsmiljö, antirasistiskt ledarskap och minoritetsstress. Hon erbjuder även antirasistisk handledning.
Anna Bergholtz specialistområden är tillgänglighet och funktionsnedsättning. Hennes fortbildningar tar utgångspunkt från en normbrytande funktionalitet.
Frida Sandegård är konsult och handledare för team och ledningsgrupper. Hon utbildar inom konflikthantering, jämlikhet, minoritetsstress och inkludering.
Gabriella är organisationskonsult och rådgivare till lednings- och styrgrupper. Hon bidrar till att skapa inkluderande och framgångsrika arbetsplatser.