Aktiva åtgärder är det arbete i diskrimineringlagen som alla arbetsgivare och utbildningsanordnare är skyldiga att arbeta med. Det syftar till att förebygga diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter.
Hur ska man göra?
I diskrimineringslagen framgår det inte exakt hur arbetet med aktiva åtgärder ska gå till. Beroende på typ av arbetsplats varierar arbetet i praktiken. Till exempel beroende på hur stort företaget eller organisationen är, hur många anställda det finns, om det är en utbildningsaktör eller en mindre organisation med endast 5 anställda.
Vi hjälper er!
Vi hjälper er med undersökningar, analyser, kvalitetssäkrar riktlinjer, granskar processer eller fortbildar om ämnen kopplade till diskriminering och lika rättigheter och möjligheter.
Lagkrav
Alla arbetsgivare ska:
undersöka, analysera, åtgärda och följa upp risker för diskriminering och hinder för lika rättigheter och möjligheter
ha rutiner och riktlinjer för att motverka trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier
främja jämn könsfördelning
göra årlig lönekartläggning
Det finns inte längre något krav på att arbetsplatser ska ha en jämställdhetsplan – däremot kräver diskrimineringslagen att arbetsgivare dokumenterar arbetet med aktiva åtgärder.
Arbetet ska göras i samverkan mellan fackliga representanter och representanter för arbetsgivaren. Vad det innebär i praktiken är att medarbetarundersökningar och skyddsronder till exempel kan användas som verktyg i arbetet. Även personaldagar, medarbetarsamtal och arbetsplatsmöten är arenor där det både går att analysera och följa upp arbetet.
Skräddarsydd process eller ett färdigt paket?
Vi kommer till er!
Här nedanför ser du vad vi står till tjänst med.
Utbildning
Att förebygga diskriminering – aktiva åtgärder för arbetsgivare
Vi erbjuder en utbildning som ger er praktiska verktyg för att genomföra aktiva åtgärder utifrån era villkor.
En trygg och inkluderande skola borde vara en självklarhet för alla barn. Här får ni stöd, utbildning och rådgivning för att skapa bästa möjliga förutsättningar.
Anna Adeniji erbjuder fortbildning om inkluderande arbetsmiljö, antirasistiskt ledarskap och minoritetsstress. Hon erbjuder även antirasistisk handledning.
Anna Bergholtz specialistområden är tillgänglighet och funktionsnedsättning. Hennes fortbildningar tar utgångspunkt från en normbrytande funktionalitet.
Frida Sandegård är konsult och handledare för team och ledningsgrupper. Hon utbildar inom konflikthantering, jämlikhet, minoritetsstress och inkludering.