Två äldre kvinnor sitter mittemot varandra och samtalar

Livsvillkor hos äldre HBTQ-personer

I takt med att befolkningen åldras och samhället blir mer inkluderande, blir det allt viktigare att förstå de specifika behov och utmaningar som äldre HBTQ-personer möter. En ny rapport från Folkhälsomyndigheten visar på både positiva trender och allvarliga ojämlikheter. Baserad på data från den nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor (2018–2021), undersöker rapporten hälsa, levnadsvanor och livsvillkor bland HBTQ-personer i åldern 65–84 år.

God hälsa men utmaningar kvarstår 

Generellt rapporterar äldre HBT-personer en god allmän hälsa, men skillnader förekommer. Transpersoner anger ofta en bättre hälsa jämfört med andra grupper. Det kan vara kopplat till en ökad möjlighet att leva i enlighet med sin könsidentitet på ålderns höst. Samtidigt upplever bisexuella och homosexuella äldre sämre psykiskt välbefinnande jämfört med heterosexuella jämnåriga. 

Dataurvalet för rapporten handlar om älre hbt-personer och resultatet visar att livsvillkoren varierar mellan olika grupper. Homosexuella äldre rapporterar en högre grad av socialt deltagande och större tillit till andra människor jämfört med heterosexuella. Samtidigt upplever bisexuella äldre en påtaglig social utsatthet med lågt socialt deltagande, mindre tillit till andra och brist på emotionellt stöd. Dessutom befinner sig bisexuella oftare i ekonomisk utsatthet och känner sig osäkra i det offentliga rummet. 

Levnadsvanor och hälsorisker 

Levnadsvanorna bland äldre HBTQ-personer visar tydliga skillnader jämfört med heterosexuella. Riskkonsumtion av alkohol är högre bland homosexuella och bisexuella äldre. Samtidigt är nivåerna av fysisk aktivitet lägre, och stillasittande livsstil mer utbrett, särskilt bland bisexuella och transpersoner. Dessa faktorer kan leda till ökade hälsorisker, inklusive hjärt-kärlsjukdomar och psykisk ohälsa. 

Behov av insatser och vidare forskning 

Rapporten betonar vikten av riktade insatser för att förbättra hälsa och livskvalitet för äldre HBTQ-personer. Det finns ett behov av att utveckla metoder för att följa upp hälsoskillnader inom HBTQI-gruppen samt att inkludera fler perspektiv i befolkningsstudier. Dessutom rekommenderas ökad utbildning och kompetens inom vård och omsorg för att minska hetero- och cisnormativitet samt förbättra bemötandet av äldre HBTQ-personer. 

Trots framsteg inom HBTQ-rättigheter och ett ökat fokus på inkludering, kvarstår utmaningar för äldre HBTQ-personer i Sverige. Rapporten understryker behovet av bättre anpassade hälsofrämjande åtgärder och ett ökat stöd för att skapa en mer jämlik och trygg ålderdom för alla. 

 

Här kan du läsa om ett av våra erbjudanden om levnadsvillkor för hbtqi-personer

 

Här kan du läsa hela rapporten hos Folkhälsomyndigheten

 

Författare

  • Frida Sandegård

    Frida Sandegård är konsult och handledare för team och ledningsgrupper. Hon utbildar inom konflikthantering, jämlikhet, minoritetsstress och inkludering.
    Läs mer