När jag växte upp hade jag genom mina föräldrar tillgång till två helt olika förebilder och beteendemönster kopplade till konflikter. Jag lärde mig varianter av att bli tyst och dra sig undan och varianter av att söka upp varandra, ryta och smätta i dörrar. Jag fick ett brett bibliotek av hur olika jag kunde hantera konflikter.
Hur vi ser på konflikter spelar roll för hur vi agerar i dem. Det är inte ovanligt att tänka att något har gått fel eller att det är fel på någon när konflikter uppstår. Konflikter kommer alltid att finnas – de är en naturlig del av livet. Därför behöver vi utveckla våra sätt som främjar lärande och minskar skada. Istället för att betrakta konflikter som något som vi helst vill undvika, kan vi se dem som en del av att vara människa.
Innan du läser vidare – ta en stund för dig själv och reflekter över följande frågor:
- När ordet konflikt nämns, vilka tankar dyker upp? Kanske är det minnen?
- När ordet konflikt nämns, hur reagerar din kropp?
- Hur hanterades konflikter i din familj när du växte upp? (Det kan vara på flera olika sätt)
- Hur hanterar du och dina nära konflikter idag? (det kan vara på flera olika sätt)
- Hur brukade du reagera på konflikter tidigare?
- Hur hanterar du konflikter idag, och varierar det beroende på sammanhang?
- Om du kunde förändra en sak i ditt sätt att hantera konflikter, vad skulle det vara?
Konflikter och lärande
De flesta av oss ogillar konflikter eftersom de skapar stress, tar energi och känns obekväma. Stresshormoner är obehagligt i kroppen och det obehaget är inte skönt att stanna kvar i. Små konflikter kan störa vår ro, medan stora konflikter kan vara destruktiva och skapa trauma. Den stora utmaningen ligger i att omvandla destruktiv kraft till hållbar utveckling. Jag tror inte att syftet med konflikter är lärande och utveckling, däremot tror jag att det är vår plikt att lära oss av konflikter. Det kan vara helt avgörande och nödvändigt att vi lär oss av konflikter, så att någonting nytt och mer hållbart kan ta vid. För att från den stund vi blir medvetna om något kunna minimera skada.
Olika förhållningssätt till konflikter
Vi har sällan fått lära oss hur vi kan förhålla oss till konflikter som ett lärotillfälle eller ett tillfälle för utveckling. I mitt arbete märker jag några vanliga sätt att förhålla sig till konflikt. Till exempel är det vanligt att tänka att konflikter är:
- bäst att undvika
- ett tillfälle att visa vem som är starkas och kan vinna
- ett bevis på att någon har fel/har gjort fel och bör straffas
Eftersom konflikter uppstår i relationer kan det vara lockande att hänfalla åt uppfattningen att det är någon annan som har fel och att det är de som borde ändra sig eller förändras. “När jag bara får göra på mitt sätt för mig själv så blir det aldrig problem!”
Att existera tillsammans med andra innebär bland annat skav, frustration och oro. På samma sätt som det innebär glädje, intimitet och trygghet. Om vi ser konflikter som en möjlighet till självinsikt kan vi undvika att fastna i att anklaga och försvara. Det är inte alltid någons fel att konflikter uppstår – de är bevis på att vi är levande människor med behov, drömmar, önskningar och viljor.
Tre andra förhållningssätt till konflikter än ovan nämnda kan vara:
- Konflikt är möjlighet till självinsikt
- Konflikt är tecken på att något är viktigt för oss och andra
- Konflikt är tecken på intimitet och kontakt
- Konflikt skapar möjlighet till förändring och lärande
Konflikt och kontakt
Istället för att undvika, behaga eller kämpa för att vinna, kan vi utveckla nya förhållningssätt. Konflikter kan visa oss var våra egna beteendemönster behöver förändras. Vi kan bli nyfikna, lyssna djupare och stärka våra relationer genom att navigera konflikter tillsammans. De mest tillitsfulla vänskapsrelationerna är ofta de där man kan vara i svårigheter tillsammans och öka tilliten genom att stanna i kontakt med varandra genom hela konflikten. Hur skavigt det än kan kännas.
En av de svåraste sakerna jag vet är att lära mig att samarbeta med kollegor och i nära relationer på nya sätt. Det är sällan meningsfullt att fastna i rätt- och feltänkande eller en kamp om vem som kan vinna en fajt. Istället behöver vi öppna oss för fler perspektiv och använda våra känslor och omdöme mer medvetet och minska vår rädsla. Vi kan främja en bredare repertoar av beteendemönster och skapa djupare kontakt i våra relationer. Om vi tänkar att konflikter är en naturlig del av att vara levande och inte ett tecken på att något är fel.
Nästa gång du befinner dig i en konflikt, försök att ställa dig frågorna:
- Vad är viktigt för dig?
- Vad är viktigt för de inblandade?
- Kan du se något positivt med konflikten?
- Hur kan du göra en sak annorlunda för att lära dig något nytt?
Författare
Frida Sandegård
Frida Sandegård är konsult och handledare för team och ledningsgrupper. Hon utbildar inom konflikthantering, jämlikhet, minoritetsstress och inkludering.Läs mer