Det finns olika sorters rasism, till exempel antisvart rasism, rasism mot samer och andra ursprungsbefolkningar och antisemitism och antimuslimsk rasism.
Rasism är ett omstritt begrepp och även forskning beskriver olika definitioner. Gemensamt är intolerans och hat mot olika grupper på grund av etnicitet, hudfärg, religion eller kultur. Detta leder till olika former av kränkande handlingar och ojämlika konsekvenser.
I den nationella handlingsplanen mot rasism läggs särskild vikt vid fem olika sorters rasism: antimuslimsk rasism, antisemitism, antisvart rasism, antiziganism och rasism mot samer. Det finns också andra grupper som är utsatta för rasism, exempelvis personer med ursprung i asien eller latinamerika.
Olika nivåer av rasism
För att förstå vad rasism är och hur det kommer till uttryck kan man tala om olika nivåer av rasism:
ideologisk rasism
symbolisk rasism
vardagsrasism
strukturell eller institutionell rasism
Rasism, i olika former, får till följd att människor får olika tillgång till rättigheter och möjligheter, makt och inflytande. Ett strukturellt perspektiv innebär att individuella fall av diskriminering eller hatbrott inte ska ses som isolerade händelser utan ingår i ett större sammanhang.
Här nedanför hittar du erbjudanden som är kopplade till detta ämne.
Handledning
Antirasistisk handledning
Ett stöd för dig som själv möter motstånd i arbetslivet på grund av rasism, eller för dig som är chef/ledare som arbetar med antirasism.
Hur påverkas barns och ungas hälsa av rasism? I den här utbildningen lär du dig mer om förebyggande arbete, särskilt i verksamheter som finns till för unga.
Hanna Wallensteen tar utgångspunkt i socialpsykologiska perspektiv kring hur det är att mötas av rasistiska tankemönster i det svenska samhället i allmänhet och i arbetslivet i synnerhet.
Anna Adeniji erbjuder fortbildning om inkluderande arbetsmiljö, antirasistiskt ledarskap och minoritetsstress. Hon erbjuder även antirasistisk handledning.
Frida Sandegård är konsult och handledare för team och ledningsgrupper. Hon utbildar inom konflikthantering, jämlikhet, minoritetsstress och inkludering.