
Hanna Wallensteen
Hanna Wallensteen är leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialist i psykologisk behandling/psykoterapi och föreläsare. Hon är en av de ledande experterna i Sverige inom minoritetsstress, rasism och adoptionsfrågor.
Hanna har arbetat inom psykiatri, socialtjänst, skola och det civila samhället. För verksamheter med arbetsmiljöer som blir påverkade av frågor om rasism erbjuder Hanna tjänster som psykolog eller konsult. Ibland handlar det om en konkret fråga och ibland handlaget om att verksamheten vill stärka sitt jämlikhetsarbete. Hanna har även en privat mottagning där hon erbjuder psykoterapi för ungdomar och vuxna.
Med humor och verklighetsförankring varvar hon teori med konkreta exempel och tips på strategier som du kan använda dig av i din vardag. Hanna navigerar alltid sakligt, känsligt och tillgängligt i verksamheter där frågor om diskriminering, inkludering eller rasism har uppmärksammats.
Rasism, adoption och minoritetsstress
Sedan 1999 har Hanna föreläst om frågor som rör normer, rasism, likabehandling, normer och minoritetsstress. Hon är själv adopterad från Etiopien och har fördjupat sig i olika perspektiv på adoptioner. Bland annat har hon skrivit en examensuppsats i psykoterapi om att arbeta kliniskt med personer som har adopterats transnationellt.
2001 var Hanna Wallensteen sommarpratare i Sommar i P1.