
Minoritetsstress
Minoritetsstress är ett begrepp som används för att beskriva den kroniska stress som kan drabba personer ur olika minoritetsgrupper. Begreppet började användas för gruppen homo- och bisexuella män och används numera för olika typer av minoritetsgrupper.
Begreppet synliggör den sociala stress som leder till sämre hälsa hos minoritetsgrupper jämfört med befolkningen i övrigt. Ilhan H. Meyer, psykiatriker och epidemiolog, myntade begreppet när han forskade om minoritetsgrupperna homo- och bisexuella mäns hälsa. Han såg att grupper som blir marginaliserade på grund av utsatthet och diskriminering riskerar att drabbas av långvarig stress. Den långvariga stressen riskerar leda till hjärt- och kärlsjukdomar, missbruk och suicid. Det finns mycket forskning kring begreppets fenomen och det fick rejält fäste 2003 med The Meyer minority stress model. Meyer identifierade mönster av beteenden som utsatta personer uppvisar, för att hantera belastningen av den ökade stressen:
- Hypervaksamhet – att snabbt och kraftigt reagera på det man uppfattar som negativt bemötande eller orättvist.
- Förväntan om att bli avvisad – och därför kanske inte ens söka den där eftertraktade tjänsten eller utbildningen.
- Döljande – genom att inte vara öppen med centrala delar av sig själv, som ett skydd för att slippa trakasserier, diskriminering eller våld.
- Undvikande – av platser och sammanhang för att slippa utsattheten. Hellre välja ensamhet än att riskera bli utsatt i sociala sammanhang. Den yttersta formen av undvikande är suicid.
- Internalisering – och börja tro på omgivningens negativa bemötande, vilket leder till självhat.
Främja hälsa
Minoritetsstress är ingen diagnos utan en modell för att förstå varför marginaliserade grupper löper högre risk för stressrelaterade sjukdomar. I Sverige finns det bland hbtq-personer en betydligt högre risk att bruka psykofarmaka, särskilt bland unga homo- och bisexuella kvinnor. Socialstyrelsen konstaterar också att hbtq-personer riskerar att dö i förtid på grund av ökad utsatthet.
I Sverige har vi en del siffror som går att koppla till etnisk tillhörighet, men den mesta forskningen kring minoritetsstress kopplat till etnicitet kommer från USA. I Sverige är bland annat rasism mot anställda som jobbar på apotek ett växande problem. Mer än var femte läkare rapporterar att de blir utsatta för kränkande behandling av patienter eller anhöriga, på grund av etnicitet eller religion. Att arbeta för god arbetsmiljö och inkluderande kultur på arbetsplatsen är en insats för förbättrad hälsa och kan motverka suicid.
Här nedanför hittar du erbjudanden som är kopplade till detta ämne.