Lisa, en vit kvinna med kort blont hår klädd i svart skjorta.

Spelar ni varandra bra på jobbet?

I en del arbetsgrupper känns det självklart. Samtalen flyter, alla delar idéer fritt, och ingen tvekar att be om hjälp eller säga ifrån när något skaver. I andra grupper blir det tyst. Folk väger sina ord, undviker vissa ämnen och går därifrån med en känsla av att något är… obekvämt. Skillnaden? Trygghet och tillit.

Vi pratar ofta om vikten av att vara raka och tydliga med varandra på jobbet, men det kräver en grundförutsättning: att vi faktiskt litar på att vi vill varandra väl. När den tilliten finns kan vi vara ärliga och prestera fullt ut. Utan en rädsla för att andra ska döma eller klandra oss. Men hur bygger vi den typen av klimat? Och vad händer när små, subtila beteenden börjar erodera den tryggheten?

Ohövlighet för någon är vardagsspråk för en annan. En oskyldig kommentar för den som säger den kan någon annan uppleva som ett ifrågasättande. Oavsett vilken intention någon har så bliv iv påverkade av allt bemötande. Hjärnan är besatt av att få så bra koll det går: ska den vara på sin vakt eller kan den slappna av och öppna upp på ärligt sätt.

Många av oss har varit med om situationer där någon använder en härskarteknik – kanske omedvetet, kanske med en skämtsam ton. Vi har alla sett hur en del röster får mer utrymme än andra, och hur exkluderande beteenden får passera. Men vad gör vi åt det?

Psykologisk trygghet

Psykologisk trygghet handlar om att skapa en miljö där vi vågar ifrågasätta, ställa frågor och vara oss själva utan rädsla för att bli förminskade. Där tillit är grunden och inkluderande bemötande är normen, inte undantaget. Både trygghet och tillit byggs upp av de erfarenheter vi får av andra – vi har upplevt varandra som någon vi kan vara uppriktiga med och då vågar vi utmana varandra, vara sårbara och helt uppriktiga utan rädsla att tilliten går förlorad.

Så hur skapar vi en arbetsplats där trygghet och tillit växer istället för att naggas i kanten? Det handlar inte om att gå runt på tå – det handlar om att bygga en kultur där vi kan vara raka utan att vara vassa, där vi vågar säga ifrån utan att någon känner sig hotad, och där vi aktivt spelar varandra bra. För när vi gör det, då kan vi inte bara trivas – vi kan också prestera på riktigt.

Hur spelar ni på er arbetsplats?

 

 

Författare

  • Lisa Andersson Tengnér

    Lisa Andersson Tengnér utbildar om inkluderande bemötande, diskrimineringslag, sexuella trakasserier och psykologisk trygghet.
    Läs mer