Internationella mansdagen äger rum 19 november och handlar om att uppmärksamma mäns deltagande i bland annat jämställdhet, bidragande till god hälsa och för att lyfta positiva manliga förebilder. Marco Vega har arbetat med sexualupplysning, mäns arbete för jämställdhet och psykisk och fysisk hälsa i många år. Frida Sandegård som liksom Marco är utbildare hos Inclusion Academy tog ett snack med Marco om hur det står till med den svenska mannen idag.
F: Marco, hur mår mannen i Sverige idag?
M: En viss typ av man mår otroligt bra i Sverige idag. Den mannen som har trygg anställning, möjlighet att röra sig fritt på arbetsmarknaden, mannen som kan ägna sig att förverkliga sig själv med väldigt få hinder. Samtidigt har vi mannen som mår otroligt dåligt på grund av strukturer och normer som skapar hinder och leder till psykisk och fysisk ohälsa. Mannen som människa saknar ibland vissa kunskaper om olika aspekter av att vara en människa. Förmågan att sätta namn på känslor är en. Att kunna uttrycka och umgås med vissa känslor, utan att nödvändigtvis agera ut sina känslor är en annan. Att känna sig trygg som individ i en grupp, särskilt en grupp med män kan också vara en svårighet. På ett individuellt plan hade många män kunnat må bättre om de hade en trygg grupp att luta sig mot. En grupp med sunda värderingar. Många män saknar det. Samtidigt mår den vuxna vita heterosexuella mannen löjligt bra jämfört med många andra individer i andra grupper. Såsom kvinnor, icke-binära, HBTQiA och barn.
F: Vad tror du att män behöver lära sig, som pojkar har med sig mer självklart idag när de växer upp?
M: Det är stor skillnad mellan vad vi som samhälle visste om kön, biologi och strukturellt förtryck när dagens män var unga pojkar jämfört med vad vi vet idag. Män idag skulle behöva lära sig mer och bli nyfikna på vad detta nya är, för att bli tryggare med till exempel sårbarhet. Vad som också är tydligt idag som skiljer sig från förr är att pojkar ifrågasätter redan i ung ålder vissa destruktiva normer bland män. Såsom att våga prata och visa ett större register av känslor utöver ilska, glädje och sexuell upphetsning. Idag har fler samtal om ångest, om otillräcklighet och svek än den äldre generationens män hade. Många yngre killar vågar även utmana invanda normer i uttryck. Alltifrån klädsel till beteenden.
F: Vad är det som är bra med att vara man i Sverige idag?
M: Jämfört med flera delar av världen finns det en möjlighet att vara mer människa i min roll som man. Jag syftar på möjligheten att dela lika på ansvaret att vara förälder. Systemet ger oss en ekonomisk och juridisk möjlighet att göra det. Den svenska föräldraledigheten är unik i världen. Nu är det upp till varje man att nyttja denna möjlighet. En annan sak som är positivt är de senaste årens offentliga samtal om destruktiva mansnormer. De har också gett möjlighet för många män att reflektera över och ifrågasätta invanda mönster som de aldrig gjort förut. Alltifrån samtycke i sexuella relationer till intima relationer män emellan där fler känslor får plats än de typiska som vi män är vana vid.
F: Till sist, hur önskar du att Internationella mansdagen uppmärksammas?
M: En dag för att lyfta det som kan vara positivt med att vara man. En möjlighet för män att lyfta gamla förebilder som stod för sunda värderingar samt nya förebilder som utmanar gamla normer som inte längre fungerar i dagens samhälle. Men även en dag då vi kan lyfta vad de destruktiva aspekter av att vara man kan innebära för individer. Frågor som berör emotionell ensamhet, missbruk, användandet av våld och psykisk ohälsa, för att nämna några.