Det är inte ovanligt att avstå från att prata om etnisk diskriminering, antingen av rädsla att säga fel eller för att slippa uppfattas som besvärlig. Vår erfarenhet är att ju mer kunskap, desto tryggare är det möjligt att bli i sin kommunikation gällande rasism och etnicitet. Och först när vi har ord för något, kan vi göra nånting åt det. Då kan vi hantera etnicitet lika professionellt som övriga diskrimineringsgrunder.
Minoritetsstress är ett begrepp som används för att sätta ord på den kroniska stress som riskerar leda till sämre hälsa hos minoritetsgrupper jämfört med befolkningen i övrigt. Med andra ord - det syftar på den belastning på kroppen som uppstår som följd av långvarig stress orsakad av fördomar, utsatthet, diskriminering och negativt bemötande. Det finns mycket forskning kring begreppets fenomen och det fick rejält fäste 2003 med The Meyer minority stress model.
Internationella funktionshinderdagen instiftades 1992 av FN och infaller idag, 3 december. Dagen handlar om att sätta ljus på levnadsvillkor och rättigheter för personer med funktionsnedsättning och för att arbetet ska gå åt rätt håll. Årets tema handlar om att stärka inkludering i en värld post covid-19. Anna Bergholtz, en av Inclusion Academys konsulter, är journalist, moderator och utbildare inom tillgänglighet, funktionalitetsnormen och normkritik. Hon har egen erfarenhet av att ha befunnit sig inom normen som seende, till att ha blivit blind.
Regeringen har en pågående satsning mot våld i nära relation. Jämställdhetsmyndigheten har bland annat fått ett uppdrag att identifiera och utveckla arbetssätt för kommuner att arbeta mot våld i nära relation med anledning av Covid 19. 25 november är det internationella dagen mot våld mot kvinnor och en av Inclusion Academys experter arbetar med ett regeringsuppdrag mot våld i nära relation. Charlotte Axelsson, som jobbar med ledning och styrning inom jämställdhetsintegrering berättar vad hon möter i sitt arbete.
Internationella minnesdagen för transpersoner äger rum 20 november och (Transgender Day of Remembrance) syftar till att hedra de transpersoner som mördats och för att uppmärksamma bristande mänskliga rättigheter för transpersoner. Läs intervjun med Ann-Christine Ruuth, föreläsare som utmanar föreställningar om vad vi menar med att vara man eller kvinna. Och varför är det nästan uteslutande kvinnor som bokar och lyssnar på hennes föreläsningar?
Internationella mansdagen äger rum 19 november och handlar om att uppmärksamma mäns deltagande i bland annat jämställdhet, bidragande till god hälsa och för att lyfta positiva manliga förebilder. Marco Vega har arbetat med sexualupplysning, mäns arbete för jämställdhet och psykisk och fysisk hälsa i många år. Frida Sandegård som liksom Marco är utbildare hos Inclusion Academy tog ett snack med Marco om hur det står till med den svenska mannen idag.
Vi befinner oss just nu i en mycket speciell och utmanande tid. Vi uppmanas till att följa restriktioner och rekommendationer, att hålla oss uppdaterade och att ta individuellt ansvar för det kollektiva måendet. Men förutsättningarna för att kunna göra det ser långt ifrån lika ut för alla. I den här krönikan lyfter Anna Bergholtz situationen för blinda och hur seende personer bör agera för att inte förvärra en redan utmanande situation.
Att det råder osäkerhet och oro runt om i landet på grund av spridningen av Covid-19, har antagligen inte undgått någon. Förutsättningarna för att hålla viktiga utbildningar, föreläsningar och möten är mer utmanande nu, men långt ifrån omöjliga. Det menar Charlotte Signahl, grundare och delägare i Inclusion Academy: - "Vi får alla ställa om, inte ställa in!"
#metoo har synliggjort sexuella trakasserier i samhället och på arbetsplatser. Diskrimineringslagen är solklar - samtliga arbetsgivare ska ha skriftliga rutiner och riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier. Lagen är dessutom tydlig med att även tjänsteresor, fester och utflykter som arbetsgivaren ordnar eller utflykt som kollegor gör ihop omfattas av lagen.