Rasism utan rasister?

Rasism utan rasister?
Hur kan det komma sig att vi lever i ett land där nästan ingen anser att den är rasist men många vittnar om att de blir utsatta för rasism? Frågan kan jämföras med sexuella kränkningar.

Hur kan det komma sig att vi lever i ett land där nästan ingen anser att den är rasist men många vittnar om att de blir utsatta för rasism? Frågan kan jämföras med sexuella kränkningar. Under den våg av vittnesmål som #metoo förde med sig var det många som undrade vilka som utfört alla dessa övergrepp. Det visade sig att alla kände någon som blivit utsatt men få ville erkänna att de kände någon som kunde vara förövare. När det handlar om rasistiska kränkningar är mörkertalet stort och många berättar om att frågan sopas under mattan när de försöker berätta.

Den här föreläsningen lyfter fram rasism från flera olika perspektiv – strukturell rasism, symbolisk rasism, sexualiserad rasism och mikroaggressioner – och sätter den i en svensk kontext, både historiskt och nutid. Vi ser också närmare på relationen mellan intention och konsekvens, och vad man kan göra för att förebygga och hantera rasistiska kränkningar.

Tidsåtgång, målgrupp, möjliga variationer:

90 min: Föreläsning och diskussion
3 tim: Föreläsning och workshop

Kontakta Inclusion Academy gällande Rasism utan rasister?

Fyll i namn, e-post samt ditt meddelande och skicka sedan formuläret så kontaktar vi dig inom kort.