
Sexuell läggning
Sexuell läggning har att göra med vilket kön den har som man blir kär i eller känner sexuell attraktion för.
En del personer blir kära i personer oavsett kön, de är bisexuella. Andra blir kära i personer av samma kön som en själv och de är homosexuella. De som blir kära i personer som har ett annat kön än en själv är heterosexuella. En del som blir kära i kvinnor tycker också att det är viktigt att kvinnor ska klä sig feminint, men det har mer med preferenser att göra och inte enbart sexuell läggning. Personer som är bisexuella kan leva i relationer både med personer som har ett annat kön som de själva, eller samma kön. Vilken sexuell läggning någon har är inget som syns utanpå.
En grund för diskriminering
Sexuell läggning är en diskrimineringsgrund och den svenska lagen skyddar tre sexuella läggningar:
- Heterosexuell
- Bisexuell
- Homosexuell
Som grund för diskriminering har sexuell läggning att göra med situationer och förutsättningar som har nära samband med sexuell läggning att göra. Det kan till exempel handla om att gå på restaurang med sin partner, att bo ihop eller att lämna barn på förskolan.
Andra sexuella läggningar eller sexuella beteenden
Att lagen definierar tre specifika läggningar betyder inte att människor inte själva kan definiera sin läggning på andra sätt. Idag finns begrepp för många olika varianter, t.ex. pansexuell, asexuell eller demisexuell. Diskrimineringslagen skyddar inte heller olika variationer av sexuella beteenden, till exempel exhibitionism eller liknande.
Här nedanför hittar du erbjudanden som är kopplade till detta ämne.