Mångfald betyder variation eller olikhet. Inom ramen för arbetet med arbetsmiljö och allas lika rättigheter och möjligheter, använder man begreppet för att beskriva variationer avseende bakgrund, identitet och förmågor.
Arbetet med mångfald inom arbetslivet och på arbetsplatser handlar om att man undanröjer hinder för variation och olikheter. Man eftersträvar till exempel att den mest lämpade ska bli erbjuden anställning, oavsett bakgrund och erfarenheter.
Mångfald av vad?
Eftersom mångfald egentligen bara betyder olikhet behöver man precisera vad man menar. I relation till arbete med klimatet pratar man till exempel om biologisk mångfald. I Sverige har begreppet mångfald ibland använts synonymt med etnicitet eller hudfärg. Det är bara en aspekt av mångfald, på samma sätt som jämställdhet är en aspekt av mångfald. När man pratar om ”mångfald på jobbet” utgår många från diskrimineringsgrunderna eftersom arbetsgivare ska främja lika möjligheter oavsett kön, könsidentitet eller uttryck, ålder, etnisk tillhörighet, funktionsnedsättning, religion eller annan trosuppfattning, eller sexuell läggning.
Här nedanför hittar du erbjudanden som är kopplade till detta ämne.
Utbildning
En trygg skola
En trygg och inkluderande skola borde vara en självklarhet för alla barn. Här får ni stöd, utbildning och rådgivning för att skapa bästa möjliga förutsättningar.
Anna Adeniji erbjuder fortbildning om inkluderande arbetsmiljö, antirasistiskt ledarskap och minoritetsstress. Hon erbjuder även antirasistisk handledning.
Anna Bergholtz specialistområden är tillgänglighet och funktionsnedsättning. Hennes fortbildningar tar utgångspunkt från en normbrytande funktionalitet.
Frida Sandegård är konsult och handledare för team och ledningsgrupper. Hon utbildar inom konflikthantering, jämlikhet, minoritetsstress och inkludering.
Gabriella är organisationskonsult och rådgivare till lednings- och styrgrupper. Hon bidrar till att skapa inkluderande och framgångsrika arbetsplatser.