
Funktionsnedsättning
Funktionsnedsättning är en av de sju diskrimineringsgrunderna och definieras i diskrimineringslagen som en varaktig nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga.
En funktionsnedsättning kan uppstå efter en sjukdom. Nedsättningen kan också vara medfödd eller förvärvad genom exempelvis en olycka. Ett exempel på vad som inte räknas som funktionsnedsättning är att ha brutit benet. I det fallet är nedsättningen i rörelseförmåga inte varaktig utan kommer att gå över.
En del funktionsnedsättningar syns, andra syns inte. Exempel på funktionsnedsättning är:
- Intellektuell funktionsnedsättning
- Dyslexi
- NPF-diagnos
- Nedsatt syn, exempelvis att vara blind
- Kroniska sjukdomar som påverkar rörlighet, till exempel MS eller reumatism
Funktionsvariation?
Alla människor har olika sätt att fungera, det vill säga – alla har olika funktionsvariationer. En del använder begreppet funktionsvariation istället för funktionsnedsättning. Man behöver dock vara medveten om att begreppen har olika innebörd. Vilket begrepp du ska använda beror på sammanhanget och vad du vill ha sagt. Personer som inte har en funktionsnedsättning kan inte diskrimineras utifrån denna diskrimineringsgrund. Att det är på det sättet beror på att det är en mänsklig rättighet att ha en meningsfull fritid och att inte bli diskriminerad på arbetsmarknaden. Men samhället har starka normer om hur man ska fungera och därför riskerar personer med funktionsnedsättning att diskrimineras.
Här nedanför hittar du erbjudanden som är kopplade till detta ämne.